ISSUES FOR RESEARCH EMANATING FROM THE TASK TEAM MEETINGS ON 6-7 DECEMBER 2012
NA RULE 43: VISITING HEADS OF STATE 

1.
OBJECTIVE OF RESEARCH PAPER
National Assembly Rule 43 provides that the Speaker may invite any Head of State who is on a State visit to the Republic to address the House. It does not make explicit provision for addresses by heads of government. This research paper looks at international practices and protocol to see whether other Parliaments allow heads of state (Presidents) and heads of government (Prime Ministers) to address them, and whether this is codified in their Rules.
Thirteen Parliaments were contacted, via email, and only four responded to the enquiry which we sent. Responses were received from Canada, the United Kingdom, Namibia, and New Zealand. Internet searches were conducted on the websites of Parliaments that failed to respond and we managed to gather some information on the matter. Websites of the Parliaments of Kenya, Malawi, Ghana, Zimbabwe, Trinidad and Tobago, and Tanzania were visited. Some websites were inaccessible while others had Standing Orders that were either contained in documents that could not be opened or written in indigenous languages.
2.
FINDINGS
Some Parliaments do not have rules specifically related to addresses by Heads of State or Government, but in practice they cater for such situations. These Parliaments include New Zealand, Canada and the United Kingdom. 
(a)
In the case of New Zealand, while the address by a Head of State or Government is a significant occasion, it does not occur during a formal sitting of the House and its delivery does not form part of parliamentary proceedings. In the New Zealand Parliament no foreign leader has made a formal address to members in the debating Chamber. The New Zealand Parliament protocol is said to follow that of the Westminster tradition by keeping the floor of the House of Representatives, their unicameral Parliament, free from all but elected Members of Parliament. In 2011, the Australian Prime Minister, Julia Gillard, set a precedent by becoming the first head of government to address the informal sitting of the House. (Information supplied by Bessie Sutherland, New Zealand Parliament)
(b)
In the Canadian Parliament, Heads of States and of Governments, as well as dignitaries, have addressed Joint Sessions of the Senate and House of Commons of Canada from the floor of the House of Commons, which is the site for a joint address to Parliament by a distinguished visitor. 

Former President N R Mandela addressed the Canadian House of Commons on September 24, 1998. He had previously addressed their Joint Session on June 18, 1990 in his capacity as the Deputy President of the African National Congress. (Information supplied by Eric Janse Clerk Assistant & Director General).
(c)
In the United Kingdom, the House of Commons’ rules (standing orders) make no specific provision for addresses to the House by visitors, and such addresses do not form part of the formal proceedings of the House. The position in the House of Lords is similar. Instead, arrangements can be made as necessary by agreement between the relevant authorities (principally the Speakers of the two Houses) for eminent persons to address both Houses in one of several venues within the Parliamentary estate (most notably Westminster Hall or the Royal Gallery). No distinction is made in these processes (though there can be some distinction in the accompanying ceremonial arrangements) between Heads of State and of Government. For example, the Prime Ministers of Ireland, Australia, and Canada, and the Chancellor of Germany, none of whom are Heads of State, have addressed both Houses in this way. President Barack Obama, former Presidents Ronald Reagan and Nelson Mandela delivered their speeches to combined House of Commons and House of Lords. (Information supplied by Crispin Poyser, Clerk of the Overseas Office Dept. of Chamber & Committee Services, UK Parliament)

(d)
While information is not forthcoming as to what would constitute (formal) sittings/proceedings of the House in New Zealand and the United Kingdom, in Canada the Assembly does not constitute a sitting because the Mace is not on the Table when such addresses take place.

(e)
What is apparent is that the above Parliaments do not draw a distinction between Heads of State and Heads of Government or dignitaries. For instance, Mr Mandela addressed the Parliament of Canada when he was the Deputy President of the African National Congress, while the “Prime Ministers of Ireland, Australia, and Canada, and the Chancellor of Germany, none of whom are Heads of State, have addressed both Houses of the British Parliament.”
The normal practice appears to be that the House adopts a motion for a joint address, without debate, prior to the delivery of the address.
3.
PARLIAMENTS THAT INCLUDE THE PROTOCOLS IN THEIR RULES/STANDING ORDERS
(a)
Some Parliaments do include practices or protocols on Heads of State or Government addressing Parliament in their Rules. Some of these Parliaments and verbatim provisions of their relevant Rules follow below: 
(i)
Parliament of the Republic of Kenya 
The Standing Orders
Visiting dignitaries
19. (1) The Speaker may, in consultation with the Leader of Government Business, the Leader of the Official Opposition and the House Business Committee, and after hearing the representations, if any, by any Member on the matter, allow a visiting Head of State or such other dignitary, to address the House.

(ii)
Parliament of the Republic of Namibia

Addressing the Assembly

NA Rule 118. 
Only a Member of the National Assembly or the President shall be competent to address the House, provided that the Speaker may permit visiting Heads of State, and Speakers or their designated representative(s) to address the Assembly on a specific day.

(b)
We are informed that there are some schools of thought within the Namibian Parliament that are of the opinion that the existing rule should be expanded to also include other imminent persons, at the discretion of the Speaker and/or the Standing Committee on Standing Rules and Orders and Internal Arrangements.

4.
IMPLICATIONS FOR OUR RULES

(a)
NA Rule 43 provides thus:

The Speaker, acting after consultation with the Leader of the House, may invite any Head of State who is on a State visit in the Republic, to address this House.

The Rule does not mention Heads of Government and distinguished persons. Notwithstanding this Rule, Heads of Government and distinguished persons have also addressed the National Assembly or a Joint Sitting of Parliament. 
The NCOP counterpart of Rule 43 is Rule 29, which adopts the identical position as Rule 43. There is no specific joint rule covering the subject, except that Joint Rule 7(2) allows the Presiding Officers jointly to call a joint sitting of the Houses “where necesarry”.

Some of the Heads of State, Heads of Government and distinguished persons that addressed our Parliament are:
Heads of state (Presidents):

· the Nigerian Head of State, General Abubaker, “addressed members of both Houses” on 25 August 1998; (Secreatry’s report on Parliament, 1998, pp 17); 
· the President of the State of Palestine, Dr Mahmoud Abbas, addressed the NA on 31 March 2006;

· the President of the Republic of France, Mr Nicolas Sarkozy, addressed a Joint Sitting of Parliament on 28 February 2008;

· the President of the Federal Republic of Nigeria, Alhaji Umaru Musa Yar’ Adua addressed a (formal) Joint Sitting of Parliament on 3 June 2008; and

· the President of Namibia, Mr Hifikepunye Pohamba, addressed the NA on 6 November 2012. 

Heads of government (Prime Ministers):

· the Prime Minister of India, Mr I. K. Gujral addressed a meeting of Members of both Houses in the NA Chamber  in October 1997.
· the Prime Minister of Great Britain, Mr John Major, “addressed an informal gathering of members of the NA and the then Senate in the NA Chamber” on 20 September 1994; (Secretary’s report on Parliament, 1994, pp 14)
Distinguished persons:

· Mr Li Peng, the Chairman of the Standing Committee of the National People’s Congress of China, “delivered an informal address to Members of the National Assembly and the NCOP in the NA Chamber” in September 1999; (Secretary’s report on Parliament, 1999, pp 58);
· former Presidents F W De Klerk and Nelson Mandela addressed a Joint Sitting of Parliament on 10 May 2004; and 

· Mr Kofi Annan, United Nations Secretary-General, addressed a Joint Sitting of Parliament on 14 March 2006.
(b) Process prior to the delivery of the address
(i)
Because Rule 43 does not specifically provide for addresses by Heads of Government and distinguished persons to the House, where such address is deemed necessary or appropriate a House resolution is required.

(ii)
 Where the address is to be delivered in a Joint Sitting a House resolution is passed by one House with the concurrence of the other House resolving to invite such Head of Government or distinguished person to address the Joint Sitting.

(iii)
In keeping with this convention the NCOP passed a resolution on 5 May 2004 to invite former Presidents Mandela and De Klerk to address a Joint Sitting on 10 May 2004 as part of the official celebrations of a Decade of Freedom and Democracy in South Africa, the NA concurred with this resolution on 6 May. Both Houses passed  resolutions on 6 March 2006 to invite Mr Koffi Annan to address a Joint Sitting on 14 March 2006.
(iv)
With regard to a Head of State no resolution is necessary as such address is specifically provided for in Rule 43.

(v)
Heads of State usually address a Joint Sitting of both Houses unless the other House is not available at the time, in which case they may be invited to address only one House, just like it happened on at least two occasions; namely the President of the State of Palestine, Dr Mahmoud Abbas, addressed the NA on 31 March 2006, and the President of Namibia, Mr Hifikepunye Pohamba, addressed the NA on 6 November 2012 because on both occasions the NCOP was away on business.

(vi)
According to Dr Johann Stander of the Protocol Office, the convention is that the Presiding Officers communicate the resolution/invitation to the President, as the host of the visiting Head of State or Government, via the Leader of Government Business. 
(vii)
According to a decision of the Joint Rules Commitee on 7 May 2002 the invitation to address a House or a Joint Sitting is not an automatic part of the state visit but an honour that Parliament confers on a Head of State whose country has a democratic system and where there is an elected and functional Parliament. 

5.
IMPLICATIONS FOR RULE 43

OPTION 1

· NA Rule 43 can be left as it is as convention already caters for  foreign Heads of Government and distinguished persons to address Parliament or the Assembly; the convention is adequately documented.
· However, the wording of the Rule may need to be brought in line with the current dispensation by replacing Leader of the House with Leader of Government Business.

OPTION 2
The Rule may be expanded to include foreign Heads of Government and distinguished persons; this will be a mere codification of a convention.
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