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QUESTIONS RELATING TO PROMOTION OF ACCESS TO INFORMATION ACT AND PROTECTION OF INFORMATION BILL

We have been requested by the Ad hoc Committee on the Protection of Information Bill to provide an opinion on the following:

1.
Whether legislation can provide for a dual system of access to information which is properly aligned under the Protection of Information Bill (PIB) and Promotion of Access to Information Act, 2000 (Act No. 2 of 2000) (PAIA) that can withstand constitutional challenge; 

2.
Whether the classifying person under the PIB can also be the information officer under PAIA who considers requests for access to information; and

3.
Which organs of state the PIB applies to.
1.
Whether legislation can provide for dual system of access to information which is properly aligned under PIB and PAIA that can withstand constitutional challenge
The Constitutional Court, in Investigating Directorate: Serious Economic

Offences & others v Hyundai Motor Distributors (Pty) Ltd & others; In Re Hyundai

Motor Distributors (Pty) Ltd & others v Smit NO & others
, stated:

‘. . . [J]udicial officers must prefer interpretations of legislation that fall within constitutional bounds over those that do not, provided that such an interpretation can be reasonably ascribed to the section.  Limits must, however, be placed on the application of this principle. On the one hand, it is the duty of a judicial officer to interpret legislation in conformity with the Constitution so far as this is reasonably possible. On the other hand, the Legislature is under a duty to pass legislation that is reasonably clear and precise, enabling citizens and officials to understand what is expected of them. A balance will often have to be struck as to how this tension is to be resolved when considering the constitutionality of legislation. There will be occasions when a judicial officer will find that the legislation, though open to a meaning which would be unconstitutional, is reasonably capable of being read “in conformity with the Constitution”.  Such an interpretation should not, however, be unduly strained.’

In Affordable Medicines Trust and Others v Minister of Health of RSA and Another
 Ngcobo J at para. 108 stated:

“The doctrine of vagueness is one of the principles of common law that was developed by the courts to regulate the exercise of public power...the exercise of public power is now regulated by the Constitution which is the supreme law.  The doctrine of vagueness is founded on the rule of law, which... is the foundational value of our constitutional democracy.  It requires that laws must be written in a clear and accessible manner.  What is required is reasonable certainty and not perfect lucidity.  The doctrine of vagueness does not require absolute certainty of laws.  The law must indicate with reasonable certainty to those who are bound by it what is required of them so that they may regulate their conduct accordingly.  The doctrine of vagueness must recognise the role of government to further legitimate social and economic objectives.  And should not be used unduly to impede or prevent the furtherance of such objectives.”
The two cases referred to above require that legislation should be reasonably clear and precise, enabling citizens and officials to understand what is expected of them.  It would therefore be necessary to ensure that with regard to the issue of access to information the provisions of the PIB are reasonably clear and precise to enable citizens and officials to understand what is expected of them.

The provisions of PAIA indicate that PAIA was never intended to be the only legislation in terms of which access to information may be granted.  Section 5 of PAIA provides that PAIA applies to the exclusion of any provision of other legislation that prohibits or restricts the disclosure of a record of a public or private body and is materially inconsistent with the object or a specific provision of PAIA.

Section 6 of PAIA provides that nothing in PAIA prevents the giving of access to a record of a public body in terms of any legislation referred to in Part 1 of the Schedule to PAIA, or a record of a private body in terms of any legislation referred to in Part 2 of the Schedule to PAIA.

It is a policy decision that the Committee will need to take whether to provide for a dual system of access to information, one under that Act and another under the Bill.  There is nothing constitutionally that prevents the legislature from granting dual access in this way.  It may however result in a kind of forum shopping where people seek access first in terms of one Act and then seek access in terms of the other Act thereby increasing the administrative burden on officials of organs of state.  Officials of organs of state may also be confused as to which legislation to apply in what instance if access may be requested under both PAIA and PIB.  Providing for access to information requests under the PIB to be made under PAIA and cross-referring to that Act for all access related matters in the Bill means that the PIB would then deal with the classification and declassification of information and other information protection provisions.

If the Committee pursues the route of giving dual access through PAIA and PIB it would then be necessary to amend the schedule to PAIA to include the PIB.

2.
Whether classifying person under PIB can also be information officer under PAIA who considers requests for access to information
Who is information officer under PAIA?
PAIA defines “information officer” as follows:

“information officer” of, or in relation to, a public body—
(a)
in the case of a national department, provincial administration or organisational component—

(i)
mentioned in Column 1 of Schedule 1 or 3 to the Public Service Act, 1994 (Proclamation No. 103 of 1994), means the officer who is the incumbent of the post bearing the designation mentioned in Column 2 of the said Schedule 1 or 3 opposite the name of the relevant national department, provincial administration or organisational component or the person who is acting as such; or

(ii)
not so mentioned, means the Director-General, head, executive director or equivalent officer, respectively, of that national department, provincial administration or organisational component, respectively, or the person who is acting as such;

(b)
in the case of a municipality, means the municipal manager appointed in terms of section 82 of the Local Government: Municipal Structures Act, 1998 (Act No. 117 of 1998), or the person who is acting as such; or

(c)
in the case of any other public body, means the chief executive officer, or equivalent officer, of that public body or the person who is acting as such.”

Column 2 of Schedule 1 and 3 to the Public Service Act, 1994, lists heads of national departments, provincial administration or organisational components. 

Section 17 of PAIA provides that each public body must, subject to legislation governing the employment of personnel of the public body concerned, designate such number of persons as deputy information officers as are necessary to render the public body as accessible as reasonably possible for requesters of its records.
Section 17(2) provides that the information officer of a public body has direction and control over every deputy information officer of that body.
Section 17(3) empowers the information officer of a public body to delegate a power or duty conferred or imposed on that information officer by PAIA to a deputy information officer of that public body.
 Section 17(6) provides that any delegation in terms of subsection (3) must be in writing and does not prohibit the person who made the delegation from exercising the power concerned or performing the duty concerned himself or herself and may at any time be withdrawn or amended in writing by that person.

How classification operates at present

In terms of current practice under the Minimum Information Security Standards (MISS) document classification is done by the head of a department of State, or the person authorised to act on his or her behalf, who prepares, generates, or initially classifies or has a document classified.  In the MISS document that person is referred to as the author of the document.  In terms of MISS the responsibility for the grading and regrading of document classifications rests with the department of State where the documents have their origin. This function rests with the author or head of the department of State or his or her delegate.
Whether the information officer should be the same as the classifying person

In our view it is a policy decision that will depend on the circumstances of each case and each organ of state.  In certain instances the information officer may be designated as the declassifying person but not necessarily the classifying person as this would be the author of the document.  The decision would, amongst others, depend on the security clearance that the person has and whether they can lawfully have access to the information that is classified.

The decision regarding who declassifies information in a particular organ of state is a decision that should be left to the head of an organ of state.  To ensure the decision on who declassifies is exercised properly the Bill may require each head of an organ of state to establish a written policy for his or her department (organ of state) depending on the circumstances of that department and the security clearance required.

In addition, the information officer would, if different from the classifying officer (or was not the author of the document), need to work hand in hand with the designated declassifying officer in considering a request for access.  This is however not the level of detail that should be contained in legislation.  It should suffice in legislation to say that the information officer must, where he or she decides to grant access to a record, have it declassified.  It should then be internal processes of an organ of state guided by the policy established by the head of the organ of state 

In President of RSA v M & G Media
 the Supreme Court of Appeal stated that it can be expected that an information officer, or other officials of a public body, will most often not have direct knowledge of facts that are material to justifying secrecy, and will necessarily be reliant upon documents and other hearsay sources. The Court pointed out that Section 3 of the Law of Evidence Amendment Act 45 of 1988 gives a court a wide discretion to admit hearsay evidence and liberal use of that section is quite capable of overcoming difficulties that might be encountered by a public body in that regard.

This indicates that it is possible for the information officer of a public body to obtain facts that are material to justifying secrecy from another officer who could be the declassifying officer.

It is our view therefore that it is possible for the information officer to be the classifying person where he is the author of a document or a head of an organ of state.  Where, for instance, the delegation is made to an information officer that is not the author of a document it is not desirable that they be the classifying authority as the author should remain the classifying authority for practical reasons.  Organs of state normally operate in a bureaucratic or hierarchical environment where routing of documents from author to person granting approval necessarily passes through the hands of a number of persons.  It would therefore defeat the purpose of classification if persons who do not have the requisite security clearance would first have sight of documents in the routing process.

Can access to document be refused on basis of its classification under PAIA?

The answer to this question is no.  The only grounds for refusal of access to a record of a public body are those that are contained in PAIA.  Section 11 of PAIA provides that a requester must be given access to a record of a public body if that requester complies with all the procedural requirements in that Act relating to a request for access to that record and access to that record is not refused in terms of any ground for refusal contemplated in Chapter 4 of Part 2 of PAIA.  
Sections 34 to 45  of PAIA provides for mandatory and discretionary grounds for refusal of access to a record of a public body.  The grounds of refusal are subject to a limited public interest override in section 46 and severability as contained in section 28 of PAIA.  The PAIA public interest override is limited to information that discloses evidence of a breach of law or a serious risk to public safety or the environment.  Section 28 of PAIA provides that if a request for access is made to a record of a public body containing information which may or must be refused in terms of any provision of Chapter 4 of Part 2 of PAIA, every part of the record which does not contain, and can reasonably be severed from any part that contains any such information must, despite any other provision of PAIA, be disclosed.
In President of RSA v M & G Media the Court stated that a request for information that is held by a public body obliges the information officer to produce it unless he or she can justify withholding it. The Court held that if he or she refuses a request then ‘adequate reasons for the refusal’ must be stated (with a reference to the provisions of the Act that are relied upon to refuse the request) in terms of section 25(3)(a) of PAIA.
 The Court further pointed out that in court proceedings under section 78(2) of PAIA proof that a record has been requested and declined is enough to oblige the public body to justify its refusal in terms of Section 81(3)(a) of PAIA.

In our view the classification of records is there to assist officials of departments in ensuring that documents are protected from unauthorised alteration, destruction, disclosure or loss.  This ensures that only persons who have the relevant security clearance have access to classified documents outside of the procedure provided for in PAIA.

Once a request is made under PAIA that request must be considered in light of the provisions of that Act and granted or refused in accordance with that Act.  If a record is classified, then discretion would need to be exercised by the Information officer on whether or not to grant access, and if a decision is taken to grant access then the record would need to be declassified.  We have already referred to the provisions of sections 5 and 6 of PAIA above on the application of PAIA and other legislation.

3.
Which organs of state PIB applies to
Clause 3 of the PIB provides that the Bill applies to all organs of state.  The PIB defines “organ of state” as—
(a)
any organ of state as defined in section 239 of the Constitution, including any public entity defined in section 1 of the Public Finance Management Act, 1999, and section 3 of the Municipal Finance Management Act, 2003; and

(b)
any facility or installation declared as a National Key Point in terms of the National Key Points Act, 1980.
The definition of organ of state found in section 239 of the Constitution is as follows—
“organ of state means—
(a) any department of state or administration in the national, provincial or local sphere of government; or 

(b) any other functionary or institution-

(i)
exercising a power or performing a function in terms of the Constitution or a provincial constitution; or

(ii)
 exercising a public power or performing a public function in terms of any legislation, but does not include 
a court or a judicial officer”.
In Korf v Health Professions Council of South Africa 2000 (3) BCLR 309 (T) it was held that when there is a question of whether an institution especially the ones that are outside the public service are organs of state or not, the test that was laid in Directory Advertising Cost Cutters v Minister for Posts Telecommunications and Broadcasting 1996 (3) SA 800 (T) needs to be applied. The test is the control test. The question that will have to be asked will be whether the ultimate control of that entity ultimately vests in the State and whether that entity performs a public function.
There is then a need to look deeper into the meaning of “exercising a public power or performing a public function” which is the second leg of the test. An attempt is made to define it on page 315 in the case of Korf v Health Professions Council of South Africa supra as follows:“engaged in the affairs and services of the public”. That meaning is taken directly from the Concise Oxford Dictionary.

De Waal and Currie et al, The Bill of Rights Handbook on page 39, states that “…a functionary or an institution qualifies as an ‘organ of state’ in terms of s 239 when it exercises a ‘public power or performs a public function in terms of legislation’. This provision means firstly that the functionary or the institution must derive powers from a statute or perform a function in terms of a statute – as opposed to merely being incorporated pursuant to a statute, such as all companies and close corporations are – and secondly that the power or function must be of a public nature”. 

In Inkatha Freedom Party vTruth and Reconciliation Commission
 it was held that an “organ of the state” for the purposes of section 32(1) of the Constitution dealing with freedom of information includes functionaries and institutions which, though not part of the government, exercise powers which are considered to be of a public nature.  Consequently, the Truth and Reconciliation Commission was held to be an organ of the state, even though it was not under the direct control of government.  It was found to be an entity created by statute and designed to fulfil the objectives outlined in the postscript to the interim Constitution and the preamble to the Promotion of National Unity and Reconciliation Act, 1995 (Act No. 34 of 1995).

In view of the provisions of clause 3 of the PIB, its provisions apply to all organs of state as defined in the Bill.

______________________________
CHIEF STATE LAW ADVISER   
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