

3 June to 21 October 2021 LEGISLATURE SITTING PROGRAMME – as adopted by the Whips Forum on 2 June 2021

for enquiries: Sindisiwe Tembe Mobile: 082 802 6841 e-mail: tembes@kznleq.qov.za

JULY 2021

Thursday, 15 July 2021– VIRTUAL MODE

Thursday, 15	July	2021- VIRTUAL MODE
10h00 to 10h15	-	Preliminaries (15 mins) - NO NOTICES OF MOTIONS
10h15 to 11h15	-	Debate on the report by the MEC for Health on the status of TB epidemic in KZN Province for each District Municipality including Ethekwini Metro (60 mins)
11h15 to 11h20	-	Response to debate by the MEC (05 mins)
11h20 to12h20	-	Debate on the report by the MEC for Economic Development and Tourism on the progress with regard to the Provincial Economic Recovery and Transformation Plan including an industrial plan to support localization while investing in the economy for inclusive growth (60 mins)
12h20 to 12h25	-	Response to debate by the MEC (05 mins)
12h25 to 12h45	-	Executive Statement by the Premier on the Developing
		situation within the Province amid ongoing violent protests (20 mins)
12h45 to 13h09	-	Comments by Parties following the Executive Statement by the Premier (24 mins)
13h09 to 13h14	-	Response by the Premier following comments by Parties (05 mins)
13h14		END OF PROCEEDINGS

Thursday, 22 July 2021- VIRTUAL MODE

10h00 to 10h15 Preliminaries (15 mins) – **NO NOTICES OF MOTIONS** 10h15 to 10h35 Report by the MEC for Transport, Community Safety and Liaison on the Transport Economic Reconstruction and Recovery Plan in line with re-igniting Economic Growth through Infrastructure Development while addressing monopolies and the structure of the Economy (20 mins) 10h35 to 10h55 Report by the MEC for Public Works and Human Settlement on plans and progress with regard to the revised Transformation Policy in the Property Sector in order to advance social transformation (20 mins) 10h55 to 11h05 Report by the Chairperson of Human Settlement on the KZN Elimination and Prevention of Re-emergence of Slums Act Amendment Bill, 2020 (10 mins) 11h05 to 12h05 Debate on the Bill (60 mins) 12h05 to 12h10 Response to debate by the Chairperson of Human Settlement (05 mins) 12h10 to 12h15 Response by the MEC for Public Works and Human Settlement (05 mins) 12h15 to 12h20 Voting on the Bill (05 mins) Report by the Arts and Culture Portfolio 12h20 to 12h30 Committee Oversight Visit to Port Shepstone Mega – Library (10 mins) 12h30 to 13h30 LUNCH

13h30 to 14h30	-	Debate on the Report by the Arts and Culture
		Portfolio Committee 2019 Oversight Visit to Port
		Shepstone Mega – Library (60 mins)
14h30 to 14h35	-	Response to debate by the Chairperson
		(05 mins)
14h35 to 14h45	-	Report by the Chairperson of SCOPA on Hearings on the
		2019/2020 Audit Outcomes (10 mins)
14h45 to 15h45	-	Debate on SCOPA Hearings on the 2019/220 Audit
		Outcomes (60 mins)
15h45 to 15h50	-	Response to debate by the Chairperson of SCOPA
		(05 mins)
15h50	-	END OF PROCEEDINGS

AUGUST

Thursday, 19 August 2021 – HYBRID MODE

10h00 to 10h15	-	Preliminaries (15 mins) – NO NOTICES OF MOTIONS
10h15 to 10h35	-	Report by the MEC for Transport, Community Safety and Liaison on plans and progress by KZN Government to prevent crime in an effort to building safer communities (20 mins)
10h35 to 10h55	-	Report by the MEC for Social Development on plans and progress by KZN Government in the fight against Gender Based Violence in an effort to building safer communities (20 mins)
10h55 to 11h55	-	Debate on the report by the Premier on plans and progress by KZN Government to promote decent jobs for

11h55 to 12h00 - Response by the Premier to debate (05 mins)

12h00 - END OF PROCEEDINGS

SEPTEMBER

Thursday, 16 September 2021- HYBRID MODE

10h00 to 10h15 - Preliminaries (15 mins) - **NO NOTICES OF MOTIONS**

10h15 to 10h35 - Report by the MEC for Education on departmental plans

and progress to advance social transformation also highlighting the state of readiness and preparations for

the end of the year matric exams (20 mins)

all in particular youth and women (60 mins)

10h35 to 10h55 - Report by the MEC for Arts, Culture, Sport and
Recreation on plans and progress by KZN Government in
an effort to build national unity and embrace our diversity
through Arts and Culture (20 mins)

10h55 to 11h55 - Debate on the report by the MEC for Public Works and
Human Settlement on plans and progress with regard to
the revised Transformation Policy in the Property Sector
in order to advance social transformation (60 mins)

11h55 to 12h00 - Response by MEC to debate (05 mins)

12h00 - END OF PROCEEDINGS

OCTOBER

Thursday, 7 OCTOBER 2021- HYBRID MODE

10h00 to 10h15 - Preliminaries (15 mins) - **NO NOTICES OF MOTIONS**

10h15 to 10h35 - Report by the MEC for Cooperative Governance and
Traditional Affairs on the state of readiness in an effort
towards ensuring peaceful 2021 Local Government
Elections (20 mins)

10h35 to 10h55 - Report by the MEC for Transport, Community Safety and Liaison on initiatives by KZN Government to work with the taxi industry to transform the industry by supporting initiatives that will ensure safe, clean and provision of service to the commuters (20 mins)

10h55 to 11h55 - Debate on the report by the MEC for Transport,

Community Safety and Liaison on the Transport

Economic Reconstruction and

Recovery Plan in line with re-igniting

Economic Growth through Infrastructure Development while addressing monopolies and the structure of the

Economy (60 mins)

11h55 to 12h00 - Response by the MEC (05 mins)

12h00 - END OF PROCEEDINGS

Thursday, 21 OCTOBER 2021- HYBRID MODE

10h00 to 10h15 - Preliminaries (15 mins) - NO NOTICES OF MOTIONS

10h15 to 10h35 - Debate on the report by the MEC for Education on

departmental plans and progress to advance social transformation also highlighting the state of readiness and preparations for the end of the year matric exams

(60 mins)

10h35 to 10h40 - Response by the MEC to debates (05 mins)

10h40 to 11h40 - Debate on the report by the MEC for Arts, Culture, Sport

and Recreation on plans and progress by KZN

Government in an effort to build national unity and

embrace our diversity through Arts and Culture (60 mins)

11h40 to 11h45 - Response by the MEC (05 mins)

11h45 to 12h45 - Debate on the report by the MEC for Transport,

Community Safety and Liaison on initiatives by KZN Government to work with the taxi industry to transform the industry by supporting initiatives that will ensure safe and clean and provision of service to the commuters

(60 mins)

12h45 to 12h50 - Response by the MEC (05 mins)

12h50 - END OF PROCEEDINGS

